Avaa kaikkiSulje kaikki

Usein kysyttyä

Tältä sivulta voit lukea vastauksia kysymyksiin, joita moni tekonivelleikkaukseen menevä tai leikkausta harkitseva pohtii.

Tekonivelleikkauksen suorittavasta sairaalasta saat lisää tietoa sekä yksityiskohtaiset ohjeet siitä, kuinka juuri Sinun tulee toimia.

Kannattaako leikkaukseen mennä?
Sinä itse pystyt parhaiten arvioimaan kivun määrää, työ- ja toimintakyvyn rajoittumista sekä omaa elämänlaatuasi. Lääkäri arvioi leikkaustarpeen ja mahdollisuudet jokaisen potilaan kohdalla erikseen. Lopulta Sinä itse teet kuitenkin päätöksen leikkaukseen menemisestä.

Tekonivelleikkaus voi olla tarpeen, kun lääkehoito tai fysioterapia eivät riitä korjaamaan nivelvauriosta johtuvia oireita. Siinä vaiheessa kun kävely on käynyt hankalaksi ja polvi tai lonkka särkee myös levossa, leikkaus voi tuoda merkittävää apua. Onnistunut tekonivelleikkaus vähentää kipuja, lisää nivelen liikkuvuutta ja parantaa elämänlaatua. Toimintakyvyn palautuminen on monesti käännekohta potilaan elämässä.

Mitä leikkauksessa tapahtuu?
Polven ja lonkan tekonivelleikkaukset tehdään tehokkaassa puudutuksessa tai joskus kevyessä nukutuksessa. Leikkauksessa nivelen vaurioituneet osat korvataan metalli- ja muoviosilla. Leikkaushaava suljetaan metallihakasin.

Leikkaus kestää yleensä 1-3 tuntia. Sen aikana potilas ei tunne kipua, mutta työskentelyn mekaaniset äänet voivat kuulua ja häiritä.

Leikkauksen suorittaa ortopedi. Lisäksi toimenpiteeseen osallistuu anestesiologi sekä hoitohenkilökuntaa.

Voiko joku mennä pieleen?
Polven ja lonkan tekonivelleikkaukset ovat suuria toimenpiteitä. Niihin, kuten muihinkin leikkauksiin, liittyy aina riskejä. Komplikaatiot ovat kuitenkin harvinaisia. Yleensä leikkaukset onnistuvat hyvin ja tekonivel kestää pitkään. Lopputulokseen vaikuttavat niin kirurgin leikkaustekniikka, käytetyt materiaalit kuin potilaan oma aktiivinen ote kuntoutumiseen.

Laskimotukoksen riski kasvaa tekonivelleikkauksissa. Tukoksenestolääkitys ehkäisee tukoksia tehokkaasti.

Tulehduksen estämiseksi leikkauspotilaille aloitetaan sairaalassa antibioottihoito. Joskus tekonivel voi kuitenkin tulehtua. Mahdollista tulehdusta hoidetaan antibiootein ja tarvittaessa tehdään uusintaleikkaus. Koska muualla elimistössä oleva infektio voi levitä tekoniveleen, on tulehdusten ennaltaehkäisy tärkeää leikkauksen jälkeenkin.

Esimerkiksi kaatumisen seurauksena tekonivel voi mennä sijoiltaan tai irrota. Tällöin tarvitaan uusintaleikkaus. Irtoamisvaaran vuoksi jyrkkiä taivutuksia tulee välttää 2 kuukauden ajan.

Tunnenko kipua?
Leikkaus tehdään tehokkaassa puudutuksessa. Sen aikana kipua ei tunnu. Leikkauksen jälkeen kipua lievitetään tehokkaasti: ensin muutaman päivän ajan kipupumpulla joko katetrin kautta tai suonensisäisesti ja sen jälkeen tabletein. Kipulääkitys jatkuu myös kotiutumisen jälkeen.
Miten toivun leikkauksesta?
Leikatulle jalalle varaaminen on mahdollista jo leikkausta seuraavina päivinä. Fysioterapeutin opastamana sairaalassa harjoitellaan seisomaan nousemista ja kävelyä sauvojen avulla. Sairaalajakson aikana opetellaan myös liikkeitä, joiden toistaminen edistää nivelen liikkuvuutta ja parantaa lihasvoimaa.

Yleensä tekonivelpotilaat kotiutuvat 3-5 vuorokauden kuluttua leikkauksesta. Joskus voi olla tarpeen jatkaa sairaalahoitoa esimerkiksi terveyskeskuksen vuodeosastolla. Kotiinpaluuta on hyvä valmistella etukäteen sairaalan antamien ohjeiden mukaisesti.

Leikkauksesta toipuminen on yksilöllistä. Yleensä toipilasaika on noin kolme kuukautta, minkä jälkeen potilaat pystyvät liikkumaan ilman apuvälineitä ja suoriutumaan samoista askareista kun ennen leikkausta.